placer

Saavutettavuus-avustimet

Skip to main content

Kohti työelämää - TET-viikko Kymenlaakson kesäyliopistossa

Anni suoritti TET-jakson Kymenlaakson kesäyliopistossa. Hänen kirjoittamastaan artikkelista paljastuu mm. että kesäyliopisto toimii tosiaankin ympäri vuoden, toimistossa on harvoin kahta samanlaista päivää ja tehtävät vaihtelevat laidasta laitaan. Kiitos Anni, kun olit tutustumassa!

"Olen koulussa kahdeksannella luokalla ja tänä keväänä koitti minun ensimmäinen työelämään tutustumisviikkoni. Ajattelin, että olisi tietysti kiva mennä TET-viikolle johonkin työpaikkaan, joka itseä kiinnostaisi. En voi sanoa, että olisin tullut Kymenlaakson kesäyliopistolle TET-viikolle ellei täällä olisi ollut töissä sukulaistani, asun nimittäin itse Pohjois-Karjalassa eikä minulla ole muita yhteyksiä tänne. No onneksi kuitenkin kysyin, että ottaisivatko he TET-harjoittelijan.

TET-viikko Kymenlaakson kesäyliopistolla on ollut mielenkiintoinen, valaiseva ja hauska. En tiennyt oikeastaan mitään töistä kesäyliopistolla, muuta kuin että bonus-mummoni on rehtori eikä kesäyliopiston rehtorin työt ole ihan samanlaisia kuin meidän peruskoulun rehtorilla. Ajattelin myös, että nimi “kesäyliopisto” meinaa sitä, että on yksinkertaisesti yliopisto kesällä tai jotain sinne päin. No olen nyt  toivottavasti vähän tietoisempi tämän viikon jälkeen siitä, mikä tämä työ oikeasti on.

Olen päässyt tekemään monipuolisesti erilaisia työtehtäviä. Maanantaina olimme Kouvolan toimistolla töissä. Aloitin päivän järjestelemällä luokkahuoneen kaapit sekä siivoamalla kahvihuoneessa. Päivän aikana etsin myös tietoja Excel-taulukkoon. Meillä oli maanantaina paloharjoitus, josta sihteerimme keksi, että voisin tehdä sellaisista matkalaukku-lapuista merkkejä, jotka kertovat oveen ripustettuina, että tila on tyhjä tulipalon syttyessä. Toivottavasti lapuille ei tule käyttöä. Tiistain, keskiviikon ja torstain tein etätöitä. Sain tehdä mainoksia Canvalla Kymenlaakson kesäyliopiston Instagram- ja Facebook-sivuille. Se oli todella hauskaa ja koukuttavaa. Perjantaina teimme lähityöpäivän Kotkan toimistolla. Siellä siivosin keittiön kaappeja ja pintoja sekä kirjoitin tämän artikkelin.

Kaikin puolin TET-harjoittelu Kymenlaakson kesäyliopistolla on ollut antoisa. Varmaankin parhaat työtehtävät ovat olleet mainosten teko sekä Kotkan toimiston tiskialtaan puhdistus. Olen oppinut paljon uutta tästä työstä. Myös työntekijät täällä ovat olleet kaikki todella mukavia ja he ovat keksineet minulle kivoja hommia."

Kuvankäsittelyn harjoittelua

 

 • Osumia: 107

Minkälainen sinun työyhteisösi tilanne on?

Olisiko sopiva hetki hankkia uutta osaamista? Kevät on hyvä hetki pysähtyä tarkastelemaan kuluvaa vuotta ja päivittää vaikka koulutussuunnitelmat ennen kesälomia. 

Tiesithän, että jokainen työpaikka voi olla oppimispaikka. Työntekijöistään kiinnostunut yritys on houkutteleva työnantaja. Myös haastavina aikoina pätevistä tekijöistä on pula ja osaamisen kehittäminen on mahdollisuus erottua muista organisaatioista. 

Kymenlaakson kesäyliopistossa on tarjolla useita työelämän kehittämiseen ja esihenkilötyön uudistamiseen tähtääviä koulutuksia. Tutustu vaihtoehtoihin!

Positiivinen johtaminen ja organisaatiot (25 op) 

Kehity positiivisena johtajana – vahvista hyvinvointia ja myönteistä ilmapiiriä.  
Koulutus toteutetaan verkossa ja se alkaa 16.9.2024. Kouluttajina toimivat Sanna Wenström, KT, FM, ammatillinen erityisopettaja ja Lea Veivo, KM, ammatillinen erityisopettaja, psykologian opettaja ja sertifioitu tunnetaitovalmentaja. 

Positiivista johtamista soveltamalla voidaan edistää ihmisten kokonaisvaltaista, aktiivista ja myönteistä työhyvinvointia organisaatioissa eli työn imua ja työssä kukoistamista. Työn imulla puolestaan on tutkitusti laaja-alaisia myönteisiä vaikutuksia sekä yksilön henkilökohtaiseen hyvinvointiin eri elämänalueilla että organisaation tuloksellisuuteen, tehokkuuteen, tuottavuuteen ja laatuun.” 

 Lisää Sanna Wenströmin ajatuksia positiivisesta johtamisesta artikkelissa Positiivinen johtaminen käden ja sydämen yhteistyönä. 

Ratkaisukeskeinen sovittelija (12 op) - Työyhteisösovittelun koulutus 

Miten teillä hoidetaan työhyvinvointia? Ennakoiden vai tulipaloja sammutellen? Vuorovaikutustaitojen, ongelmanratkaisukyvyn ja ratkaisukeskeiseen konfliktien käsittelyyn panostaminen jo etukäteen viestii siitä, että yritys haluaa aidosti ratkaista ongelmia. 

Verkkokoulutus alkaa 18.9.2024. Koulutuksen johtajana toimii Sirkku Ruutu, joka on kouluttanut tuhansia ammattilaisia ratkaisukeskeisyydestä, kirjoittanut monipuolisesti tietokirjoja työyhteisön kehittämisen metodeista ja toiminut sovittelijana sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. 

 Valmentava työnohjaaja (60 op) – Tulevaisuuden työelämän kehittäjä

Koulutuksen käytyään työnohjaaja hallitsee laaja-alaisesti työnohjauksen teorian, kontekstin, erityiskysymykset ja erilaiset menetelmät. Hän osaa hyödyntää ratkaisukeskeistä valmentavaa työotetta, joka mahdollistaa työnohjausprosessissa aktiivisen ja tavoitteellisen orientaation modernin työelämän tarpeisiin. 

Koulutuksen sisällöt, toteutus ja oppimismetodit muodostavat prosessin, joka kestää yhteensä n. kaksi ja puoli vuotta, aloitus 14.-15.11.2024. Pääosa koulutuspäivistä toteutetaan lähiopetuksena Kouvolassa. Pienryhmätyönohjauksesta osa toteutetaan etänä. 

Koulutuksesta järjestetään maksuton esittelywebinaari 23.5.2024 klo 18.15 – ilmoittaudu mukaan ja tutustu samalla kouluttajiin! 

***

Järjestämme myös tilauskoulutuksia - ota yhteyttä ja kysy lisää! 

 • Osumia: 152

Tutustu lukuvuoden 2024–2025 avoimen yliopiston oppiaineisiin

Uuden uran ja opintopolkujen mahdollisuuksia vaikka tutkintoon asti!

Kevään valon myötä voi olokin virkistyä ja ajatukset vievät kenties pohtimaan uutta ja tulevaa. Avoimen yliopiston erilaiset opintokokonaisuudet tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia paitsi monenlaiseen ammatilliseen täydennyskoulutukseen niin myös kokonaiseen tutkintopolkuun asti. Alta löydät tulevan lukuvuoden 2024-25 avoimen yliopiston ennakkotiedot oppiaineittain. Tiedot myönnetyistä järjestämisoikeuksista ja hinnoista vahvistetaan kevään aikana. Ilmoittautuminen opintoihin avataan toukokuusta alkaen ja opinnot alkavat asteittain elo-syyskuussa 2024. Valtaosa opinnoista toteutetaan verkkopohjaisina opintoina. Joissakin opintokokonaisuuksissa on omat tuutoriryhmät mutta meiltä kesäyliopistosta saat apua ja tukea myös täysin itsenäisiin opintoihin.

Kun avoimen yliopiston opinnot kiinnostavat, kannattaa sinun lukea myös nämä artikkelit:

 

Elämänkatsomustieto perus- ja aineopinnot

Ergonomia ja työhyvinvointi perusopinnot

Gerontologia perusopinnot

Hoitotiede aineopinnot

Johtaminen perus- ja aineopinnot

Kasvatus- ja koulutusalan johtaminen opintokokonaisuus

Kasvatustieteiden perusopinnot: yleinen, erityispedagogiikka, varhaiskasvatus

Kauppatiede perus- ja aineopinnot

Laskentatoimi perusopinnot

Lasten ja nuorten psyykkinen hyvinvointi perusopinnot

Logopedia perusopinnot HUOM! Uutta!

Luova kirjoittaminen perusopinnot

Luova liiketoiminta opintokokonaisuus

Psykologia perus- ja aineopinnot

Ravitsemustiede perusopinnot

Sosiaali- ja terveyshallintotiede perusopinnot

Sosiaalityö perus- ja aineopinnot

Suomen opettaminen toisena ja vieraana kielenä (S2) opintokokonaisuus

Terveyden edistäminen ja terveystieto perus- ja aineopinnot

Tuotantotalous perusopinnot

Työ- ja organisaatiopsykologia perus- ja aineopinnot

 

Uutuutena yhteiskuntatieteelliset aineet, joissa myös väylähakujen mahdollisuus Itä-Suomen yliopistoon!

 • Sosiaalipedagogiikka perusopinnot
 • Sosiaalipsykologia perusopinnot
 • Sosiologia perusopinnot
 • Yhteiskuntapolitiikka perusopinnot

 

Opintokalenteri täydentyy pitkin vuotta, joten seuraathan koulutustarjontaamme. Voit myös tilata itsellesi uutiskirjeen tästä.

Voit tutustua myös edellisen lukuvuoden opintosisältöihin koulutusarkistossamme.

 • Osumia: 685

Muutos ympärillä kiihtyy, olisiko aika tulevaisuudentutkimuksen opinnoille?

Tammikuussa 2024 on jälleen alkamassa tulevaisuudentutkimuksen 25 op opintokokonaisuus. Olemme toteuttaneet sitä monena vuonna yhteistyössä Turun avoimen yliopiston ja Tulevaisuudentutkimuksen Verkostoakatemian kanssa. Opintojen aikana tutustutaan käytännönläheisesti tulevaisuudentutkimukseen ja erilaisiin menetelmiin tutkia tulevaisuutta sekä sen erityisyyttä tieteenalana. Opinnot antavat työkaluja ja uusia näkökulmia organisaatioiden tulevaisuustiedon tuottamiseen. Tulevaisuudentutkimus on monitieteinen ala ja tarjoaa näin laajan näkökulman tarkastella muutosta ja tulevaisuutta.

Vuodesta toiseen on ollut hienoa seurata, miten opiskelijat innostuvat aiheesta ja heidän silmänsä avautuvat tarkastelemaan tulevaisuutta monista näkökulmista, sillä opintoihin kuuluu erilaisia harjoituksia ja menetelmiä. Tulevaisuudentutkimuksen sanasto myös auttaa ymmärtämään paremmin julkisuudessa käytävää keskustelua tulevaisuudesta.

Ensimmäinen opintojakso: Tulevaisuusajattelu ja skenaariot

Opinnot alkavat TUTU1, Tulevaisuusajattelu ja skenaariot -jaksolla, jossa tutustutaan siihen, miten tulevaisuudesta saadaan tietoa. Jakson aikana tavataan seitsemän kertaa tuutoriryhmässä verkossa.  Keskeisenä suoritustapana on ryhmätyönä tehtävä tulevaisuusraportti, joka tarjoaa oivan sukelluksen käytännön työskentelyyn. Ryhmäläiset tekevät kiinteää yhteistyötä jakson ajan ja kokoontuvat tuutoritapaamisten lisäksi myös omalla ajallaan työstäessään yhdessä tulevaisuusraporttia. Jakson jälkeen opiskelijat ovat kertoneet, miten mukavaa on ollut jakaa ajatuksia ja kehitellä erilaisia tulevaisuuden vaihtoehtoja omasta tutkimuskohteesta. Vaikka opintojakso vaatii paneutumista ja työtä, monet jäivät kaipaamaan hienoa yhteyttä, joka syntyi opiskelukavereiden kanssa yhteisten työskentelyviikkojen aikana.

Seuraavat opintojaksot syventävät

TUTU2, Tulevaisuudentutkimuksen menetelmät -jaksolla syvennytään tarkemmin erilaisiin menetelmiin lähestyä tulevaisuutta. Myös tähän jaksoon kuuluu seitsemän tuutoritapaamista verkossa kevään aikana. TUTU3, Tulevaisuudentutkimuksen menetelmien soveltaminen ja TUTU4, Tulevaisuudentutkimuksen tieteellinen perusta -opintojaksot menevät verkkokoulutuksena syksyn 2024 aikana. TUTU5 on vaihtuvateemainen tulevaisuudentutkimuksen opintojakso ja sen suorittamisessa on erilaisia vaihtoehtoja, joita voidaan suunnitella yhdessä sen mukaan, mikä opiskelijaa kiinnostaa.

Mikäli tulevaisuus ja sen analysointi kiinnostaa sinua, kannattaa tulla mukaan opiskelemaan! Voit kysellä lisätietoja Elinalta, joka toimii opintojen tuutorina. Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Tutustu Tulevaisuudentutkimuksen opintokokonaisuuteen lisää tästä.

 

Elina Ivakko

 • Osumia: 414

Seksuaaliterapeutiksi valmistuneita

Tiina Vilposen (oikealla) turvallisessa ja ammattitaitoisessa opetuksessa valmistui 6.10.2023 uusi ryhmä seksuaaliterapeutteja. He aloittivat koulutuksensa Kymenlaakson kesäyliopistossa reilu vuosi sitten. Yksi opiskelijoista oli Tiina Helveranta, joka opiskeli seksuaalineuvojasta seksuaaliterapeutiksi. Lue Tiinan tarina.

Onnea kaikille valmistuneille!

Samalla kun toiset valmistuvat, toiset vasta aloittavat opintojaan. Samalla viikolla eli 5.10.2023 meillä aloitti ryhmä opiskelijoita, joilla on edessä noin kahden vuoden mittainen yhteinen opintopolku lyhytterapeutiksi Marjo Kokon johdolla. Toivotamme heille oppimiseniloa ja mielenkiintoisia yhteisiä oppimisen hetkiä!

 

 • Osumia: 568

Nyt voit suorittaa Logopedian perusopintoja Kymenlaaksossa

Puheterapeutti työskentelee mm. lasten kanssa

Kymenlaakson kesäyliopisto toteuttaa Logopedian perusopinnot 2023–2024 yhteistyössä Turun yliopiston Psykologian ja logopedian laitoksen kanssa avoimen yliopiston opintoina.

Opintoihin sisältyy joitakin reaaliaikaisia luentoja verkossa, opetustallenteita, tuutorin vetämiä opintoryhmässä tehtäviä harjoituksia lähiopetuksena Kouvolassa sekä itsenäisiä tehtäviä ja/tai tenttejä. Opintoryhmää ohjaa Turun yliopiston hyväksymä logopedi, jonka vetämänä toteutetaan käytännön harjoitukset ja kokoontumiset. Opinnot alkavat syksyllä 2023 ja jatkuvat kolmen lukukauden ajan (syksylle 2024).

Logopedia on tieteenala, joka tutkii ja hoitaa puheen ja kielen häiriöitä. Se keskittyy tarkastelemaan puheen tuottamisen, ymmärtämisen, äänenmuodostuksen, puheen rytmin ja kielen rakenteen eri osa-alueita ja niiden häiriöitä.

Logopedi auttaa henkilöitä, joilla on esimerkiksi äänihäiriöitä, kuten äänihuulisairauksia tai äänentuoton ongelmia, puhehäiriöitä, kuten esimerkiksi artikulaatio- ja sanasujuvuusvaikeuksia, sekä kielen häiriöitä, kuten kielellisiä kehityshäiriöitä tai aivovaurion aiheuttamia puheen ja kielen häiriöitä.

Logopedian opintojen aikana opiskelijat perehtyvät normaaliin puheen, kielen, vuorovaikutustaitojen ja nielemisen kehitykseen, häiriöihin sekä logopediseen diagnostiikkaan ja kuntoutukseen. Logopedian opinnot ovat poikkitieteellisiä ja sisältävät myös fonetiikan, psykologian ja lääketieteen opintoja.

Tutustu opintoihin ja lue lisää!

 

 

 • Osumia: 888

Kuinka toimit, kun avoimen yliopiston opinnot kiinnostavat

Mietitkö mikä sinusta tulee ”isona” tai jäitkö ilman jatko-opiskelupaikkaa? Tai kaipaatko uusia ajatuksia oman työsi kehittämiseen tai uuden urapolun rakentamiseen? Tutustu ensin rauhassa eri alojen opintokokonaisuuksiin.

Kymenlaakson kesäyliopistossa toimii aktiivinen avoin yliopisto, jossa tarjontaa on monilta eri aloilta, useiden yliopistojen opetussuunnitelmien mukaisesti. Avoimessa yliopistossa opiskelu on hyvä, matalan kynnyksen keino yliopistotason opintoihin ja eri oppiaineisiin. Avoin yliopisto on nimensä mukaisesti pääosin avoin kaikille iästä ja pohjakoulutuksesta riippumatta. Joillekin opintojaksoille voidaan vaatia pohjalle aiempia opintoja, jotta perustiedot ovat hallussa.

Opintokokonaisuuksien alla on kuvaustekstit jokaisesta kokonaisuuteen kuuluvasta opintojaksosta. Niistä tiedoista näet, minkälaisia teemoja jaksot sisältävät ja onko opintojakso aikataulutettu vai voiko sen suorittaa itsenäisesti oman opintoaikataulun suunnittelemalla.

Opintojaksojen kuvauksista näet myös tiedot opintojakson laajuudesta, montako opintopistettä ja millaisia työskentelytapoja jakso sisältää. Suurin osa avoimen yliopiston opinnoista on verkko-opintoja, jolloin voit tehdä opinnot kotoasi käsin. Jos opintoihin sisältyy lähiopetusjaksoja, on ne mainittu opintojaksojen kuvauksessa.

Yksi opintopiste (op) tarkoittaa laskennallisesti noin 27 tuntia opiskelutyötä (sisältää luennot, itsenäisen työn, harjoitustyöt, ryhmäkeskustelut yms. mitä opiskelutapoja kukin opintojakso sisältääkään).

Jos suoritustapojen kohdalla on mainittu tietyt verkkotenttien ja esseetöiden päivämäärät, niitä on silloin noudatettava mutta muuten avoimen yliopiston opintojen aikataulutus on hyvin joustavaa ja mahdollista sovittaa esim. työelämän oheen. Tärkeää on miettiä ja suunnitella omaa ajankäyttöä hyvissä ajoin ja realistisesti. Opintoja varten on suositeltavaa tehdä itselle säännöllinen ”viikkolukujärjestys”, jonka mukaan edetä, sillä muutoin on vaarana, että kaikki loppusuoritukset pakkautuvat opinto-oikeusajan loppupuolelle ja työmäärä muodostuu lopulta mahdottomaksi.

Kun löydät itseäsi innostavat opinnot, toimi näin:

 • Ilmoittaudu opintokokonaisuuteen Kymenlaakson kesäyliopiston sivun kautta viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä.
 • Maksat kesäyliopiston maksun joko ilmoittautuessasi tai sinulle lähetetään sähköpostitse lasku ilmoittautumisen jälkeen.
 • Saat sähköpostitse vahvistuksen. Jos sitä ei sinulle tule, tarkista ensin myös roskapostilaatikko.
 • Saat Kymenlaakson kesäyliopistosta sähköpostiisi linkit, joiden kautta rekisteröidyt avoimeen yliopistoon opiskelijaksi eri jaksoille (jotta suorituksesi yms. opintohallinto rekisteröityy oikein) ja kirjaudut verkko-oppimisympäristöön.
 • Rekisteröidyttyäsi sekä opintojaksoille että kirjauduttuasi verkko-oppimisympäristöön voit aloittaa opintosi. Verkko-oppimisympäristöstä löydät aina viimeisimmät ohjeet jokaiselle opintojaksolle.
 • Opintojaksokohtainen opiskeluoikeus on voimassa yhden lukuvuoden ajan välillä 1.8.–31.7.

Avoimen yliopiston opinnoilla voit siis jo edistää mahdollisia tulevaisuuden tutkintotavoitteisiakin opintojasi ja mahdollisesti tutkinto-opiskelijaksi päästyäsi monet opintojaksot voidaan sisällyttää tutkintoosi. Tutustu myös väylähaun mahdollisuuksiin joissakin oppiaineissa.

Yliopistotutkintojen rakenne:
• kandidaatin tutkinto eli alempi korkeakoulututkinto (180 op)
• maisterin tutkinto eli ylempi korkeakoulututkinto (120 op)
Valmis maisteritutkinto sisältää siis yleensä 300 op. Yleensä tutkinto-opintoihin sisältyy pääaine- ja sivuaineopintoja, kieli- ja viestintäopintoja, harjoittelu ja opinnäytetyö (gradu).

Vaikka monet opinnot tapahtuvat verkossa, niin et ole yksin, tukenasi on Kymenlaakson kesäyliopiston henkilökuntamme ja oppiaineen omat tuutorit. Näistä saat lisätietoja, kun ilmoittaudut opintoihin. Annamme myös henkilökohtaista opintoneuvontaa. Voit varata oman ajan opintoneuvontaan Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. -sähköpostin kautta.

 

 • Osumia: 1201