Ravitsemustieteen opinnot kuuluvat kaikille

27.08.2018

Mietitkö, millainen ruokavalio sopii ikäihmiselle tai vaikkapa kuntoliikkujalle. Entäpä laihduttajalle? Kiinnostaako sinua oma ja läheistesi hyvinvointi? Miten voisit edistää hyvinvointia ravitsemuksen avulla?

Ravitsemustieteen perusopinnoissa perehdytään mm. ravitsemuksen perusteisiin, elintarvikkeisiin, ruokavalioiden merkitykseen sairauksien hoidossa, ravitsemus- ja terveystietoa tuottaviin medioihin ja niiden tuottajiin sekä ravintofysiologiaan.

Ravitsemustiedettä voivat opiskella sitä ammatissaan tarvitsevat, mutta myös muut, jotka haluavat tietää lisää hyvinvoinnista ja siitä, miten syöminen siihen vaikuttaa. Nykyaikana kiinnostus omaan hyvinvointiin ja sen ylläpitämiseen on kasvanut huomattavasti. Kaikenlaisten houkutusten ympäröimänä voi turhan usein sortua syömään liikaa epäterveellistä tai liian yksipuolisesti. Ravitsemus on erittäin tärkeä tekijä siinä, että jaksamme päivittäin toimia emmekä tunne oloamme väsyneiksi. Opinnoissa saat ohjausta siihen, millainen on tasapainoinen ruokavalio ja millä tapaa se ylläpitää terveyttä. Myös jo olemassa olevien sairauksien hoidossa ruokavalion merkitys on suuri. Työssään ravitsemustieteen tuntemusta tarvitseville opinnot tarjoavat mahdollisuuden ammattitaidon kehittämiseen. Se voi olla tarpeellista esimerkiksi opettajille, sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle, liikunnan ja urheilun parissa toimiville, ruokapalvelualalla ja elintarviketeollisuudessa toimiville.

Opinnot voi käydä myös niin, että ei kurssin lopussa käy suorittamassa tenttiä ollenkaan, jolloin se voi toimia ammatillisena täydennyskoulutuksena. Samalla tavalla voi toimia, jos haluaa käydä kurssin ihan omaksi ilokseen eikä niinkään ammatillisen osaamisen vuoksi. Kuka vain voi siis osallistua opintoihin. Toisaalta, jos innostut, voit lähteä opiskelemaan tutkintotavoitteisesti vaikkapa ravitsemusterapeutiksi.