• Opi uutta

    Opi uutta

    tai kehitä ammattitaitoasi

Esittelyssä Erkkajoogan kouluttaja Mari Kapulainen

Kerrotko alkuun hieman siitä kuka olet, ja millaista työtä teet?

Olen valmistunut fysioterapeutiksi Turusta vuonna -99 ja vuodesta 2003 olen toiminut yrittäjänä omalla vastaanotollani. Työssä psykofyysinen lähestymistapa on ollut lähellä sydäntä ja olenkin kouluttautunut vuosien varrella siihen syvemmin, esimerkiksi psykofyysisen hengitysterapian ja basic body awereness therapyn koulutusohjelmissa. Asiakkaillani on esimerkiksi uupumukseen, masennukseen ja ahdistukseen liittyvää kehollista oireilua ja silloin ihan perinteisen fysioterapian keinot eivät aina riitä, vaan on hyvä lähestyä asiakasta ottaen huomioon keho-mieli-yhteys.

Joogaopettajaksi valmistuin YogaSourcen koulutuksesta vuonna 2015. Heidän koulutusohjelmansa valitsin koulutuksen terapeuttisen lähestymistavan vuoksi, ja olinkin siihen erittäin tyytyväinen. Joogaopettajan työtä olen tehnyt vuodesta 2014 alkaen, ohjaten aluksi useita viikkotunteja, tällä hetkellä opintokiireiden vuoksi vain yhtä ”perus”-ryhmää ja yhtä Erkkaryhmää. Syventääkseni tätä psykofyysistä osaamistani aloitin tammikuussa opiskelut Itä-Suomen yliopiston ja Lyhytterapiainstituutin yhteistyössä järjestämässä ratkaisukeskeisen psykoterapian psykoterapeuttikoulutuksessa sekä jatkan Integrum instituutin kognitiivisen lyhytterapian koulutusohjelmassa.

Täytin juuri 50- vuotta, perheeseeni kuuluu puoliso ja kaksi lasta, joista nuorempi on kevään ylioppilas. Perheeseen kuuluu myös 10-vuotias jackrusselinterrieri, nimeltään Unto.

Olet tulossa kouluttamaan Kymenlaakson kesäyliopistoon syksyllä Erkkajooga-ohjaajia. Olet itse kehittänyt erkkajoogan, mistä sait idean tähän?

Erkkajoogaa on itseasiassa ollut kehittämässä minun lisäkseni usean eri alan ammattilaisia. Erkkajooga sai alkunsa vuonna 2015, jolloin valmistuin joogaopettajaksi ja perustin tänne kotikaupunkiimme, Raumalle, joogastudion. Puolisoni Mikko, joka on työskennellyt kehitysvammaisten, autisminkirjon ja muiden erityistä tukea tarvitsevien kanssa parikymmentä vuotta, kysyi silloin, että alatko ohjaamaan kehitysvammaisille joogaryhmää? Mikolla on pitkän työhistorian lisäksi mm. Nepsy-valmentajan koulutus sekä hän on opiskellut musiikkiterapian perusteita ja ohjannut kehitysvammaisten bändejä ja musiikkikerhoja. Hetken tuumailun jälkeen innostuimme molemmat asiasta ja lähdimme ottamaan selvää siitä, missä tällaisia ryhmiä ohjataan tai mistä siihen voisi saada lisää oppia. Silloin huomasimme, että koulutusta aiheeseen ei ole tarjolla eikä tietääksemme kehitysvammaisten ryhmiäkään missään ohjattu. Niinpä lähdimme sitä itse kehittämään. Heti alussa meille oli tärkeää ajatus siitä, että erityisryhmille ohjatun joogan tulisi olla terveyttä edistävää, turvallista ja ryhmäläisten yksilöllisiä tarpeita kunnioittavaa. Näiden elementtien ympärille lähdimme ensimmäisiä tunteja rakentamaan ja nämä elementit ovat kulkeneet mukana koko ajan. Muutamia vuosia ohjasimme erilaisia erityisryhmiä Raumalla ja lähikunnissa, mutta sitten tarve alkoi kasvaa niin suureksi, että emme itse pystyneet muiden töidemme ohella ohjaamaan niin paljon, ja silloin päätimme alkaa järjestämään ohjaajakoulutusta. Sen luomisessa olemme käyttäneet oman tietotaitomme ja kokemuksemme lisäksi eri alojen ammattilaisia, kuten esimerkiksi erityisopettaja, joogaohjaaja, kehitysvammaohjaaja, tanssija - koreografi, tanssitaiteilija ja psykologi. Aloitimme koulutukset järjestämällä pilottikoulutuksen Raumalla, jossa koulutukseen osallistuvat samalla auttoivat koulutuksen kehittämisessä. Tämän havaitsimmekin tosi hyväksi tavaksi ja vielä tälläkin hetkellä yksi koulutuksemme tärkeä elementti on tiedon jakaminen. Koulutukseen osallistuu niin paljon eri alojen ammattilaisia, että ryhmäläiset (ja myös me ohjaajat) opimme paljon asioita toisiltamme ja sitä kautta koulutuskin elää koko ajan. Osa koulutukseen osallistuneista on jatkanut osana tätä meidän koulutustiimiämme, heillä on niin vahvaa tietoa joltain koulutuksemme osa-alueelta, että he ovat saaneet sen osa-alueen koulutusvastuun. Jokainen opiskelija on tuonut koulutukseen omalla persoonallaan tai tiedollaan jotain, joka taas on siirtynyt joko meidän tai muiden ryhmäläisten kautta eteenpäin.

Viime kesänä osallistuimme Yoga for special needs-koulutukseen Intian Bengalurussa ja suureksi hämmästykseksemme heidän koulutuksensa oli lähes samanlainen kuin meidän. Koulutus muodostuikin siis enemmän tiedon jakamiseksi kuin pelkästään oppimiseksi, ihan niin kuin meidän koulutuksessamme täällä. Ohjasimme heille kuvallisen kommunikaation käyttöä autisminkirjon ryhmäisen ohjauksessa ja sitä oppia he ovatkin jo käyttäneet useiden ryhmien kanssa.

Mitä on erkkajooga, ja kenelle tämä ohjaajakoulutus sopii?

Erkkajooga-ohjaajakoulutus on suunnattu joogaopettajille, jotka ovat kiinnostuneet syventämään tietojaan ja taitojaan erityisryhmäisten ohjaamisessa. Se sopii myös erityisryhmäläisten kanssa työskenteleville, jotka ovat itse joogan harrastajia. Koulutukseen on osallistunut esimerkiksi koulunkäyntiohjaajia, lähihoitajia, psykologeja, erityisopettajia, tanssijoita, opettajia ja joogaopettajia eli tosi laaja kirjo erilaisia taustoja.

Millaisia asioita opiskelijat oppivat kolmen viikonlopun aikana?

Opiskelijat oppivat turvallisen, terveyttä edistävän joogaohjelman rakentamisen perusteet, jotka ovat sovellettavissa mille tahansa erityisryhmälle. He oppivat esimerkiksi kehitysvammaisen ja autismin kirjon ryhmäläisen toiminnanohjaamisen ja oppimisen perusteet, ratkaisukeskeisen lähestymistavan ohjaamiseen ja liitännäissairauksien huomioonottamisen. He oppivat liikkeen evoluution perusteet, lapsen normaalin sensomotorisen kehityksen ja sen tukemisen joogaharjoittelulla sekä miten näitä elementtejä voi vahvistaa omassa harjoittelussa. He oppivat myös paljon harjoituksen turvallisuuteen liittyviä seikkoja, asanoiden varioimista ja linjausten perusteita. Ohjaajan oma prosessi on myös tärkeä osa koulutusta.

Millaisia valmiuksia koulutus tarjoaa ja miten koulutusta voi hyödyntää työelämässä tai vapaa-ajan toiminnassa, ja tiedätkö miten aikaisemmat erkkajooga-ohjaajat ovat hyödyntäneet osaamistaan?

Koulutus antaa valmiudet varioida joogaa turvallisesti mille tahansa erityisryhmälle, esimerkiksi kehitysvammaiset, liikuntavammaiset, vanhukset, autisminkirjo ja näkövammaiset. Koulutuksessa herätellään myös ajatusta siitä, mitä on eritystä tukea tarvitseva? Jokainen meistähän tarvitsee tukea jossain muodossa, jossain vaiheessa.

Olet itse vetänyt paljon erkkajoogaryhmiä. Mikä on ollut palkitsevinta työssäsi?

Palkitsevinta on ollut tämän meidän pisimpään jatkaneen ryhmän kanssa työskentely. He ovat harrastaneet joogaa nyt vuodesta 2015 asti ja ovat yhä hyvin motivoituneita ja sitoutuneita harrastukseen. Toki kehonhallinnan ja tasapainon, voiman ja liikkuvuuden paraneminen ovat tärkeitä seikkoja, mutta ennen kaikkea se miten he keskittyvät tunneilla, miten he laskeutuvat loppurentoutukseen, miten he kannustavat ja huomioivat toisiaan tunneilla ovat ne asiat, jotka eniten tuovat iloa ja kiitollisuutta itselle. Joogamatkat Kreikkaan ja Lappiin heidän kanssaan ovat olleet tämän työn helmiä!

 

Jaa tämä artikkeli

#osaamisenkehittäjä

Yhteystiedot

Kotka

Laivurinkatu 7, 48100 Kotka
Puh. 044 747 8501

Kouvola

Hovioikeudenkatu 6, 45100 Kouvola
Puh. 044 747 8501

Muualla verkossa