• Opi uutta

    Opi uutta

    tai kehitä ammattitaitoasi

Haaveiletko Sinäkin taloudellisesta riippumattomuudesta?

Sijoittaminen tuntuu olevan tällä hetkellä kuuma peruna. Voimme lukea lehdistä, miten toiset ovat käyttäneet opintolainaa sijoittamisen aloittamiseen jo opiskeluaikana, tai miten jollakin voi olla tavoitteena päästä eläkkeelle jo 35-vuotiaana. Taloudellisesta riippumattomuudesta haaveilee yhä useampi.

Facebookiin on ilmestynyt lyhyessä ajassa lukuisia sijoittamiseen liittyviä ryhmiä, kuten vaikkapa ”Talousklubi” ja ”Sijoituskerho”. Naisille suunnattu, ja suurta suosiota nauttiva, ”Vauras nainen” on erittäin aktiivinen sijoittamiseen liittyvä ryhmä, jossa ”vauraat naiset” auttavat kanssasiskojaan erilaisten pulmien kanssa. Myös sijoitusblogeja löytyy laidasta laitaan. Osa on ollut olemassa jo vuosia, uusia syntyy jatkuvasti. Sijoittaminen selkeästi kiinnostaa yhä useampia.

Mutta miten aloittelija tietää mistä lähteä liikkeelle, kun sukan varteen on saanut kerrytettyä ylimääräistä? Tietoa kun on pilvin pimein tarjolla. Uhkarohkeimmat kysyvätkin facebook-ryhmissä vertaistukea erilaisiin tilanteisiin, mutta uskaltaisitko Sinä luottaa vaikkapa 10.000 euron sijoituksen facebookissa saatuihin suosituksiin?

Kivijalkapankit tarjoavat sijoituspalveluita ja -neuvontaa asiakkailleen, mutta ongelmana on se, että pankit haluavat myydä omia tuotteitaan, joihin myöskin liittyvät korkeat kustannukset. Rinnalle ovatkin tulleet esimerkiksi Nordnetin kaltaiset sijoitusyhtiöt, jonka sisäänheittotuotteena on täysin kuluton indeksirahasto, Superrahasto Suomi. Indeksirahastojen suosio onkin alhaisten kustannusten myötä noussut yhdeksi suosituimmaksi sijoitusmuodoksi sijoittajien keskuudessa. Myös ETF:t kiinnostavat osakesijoittamisen ohella.

Haasteensa indeksirahastojenkin aloittamisessa on se, ettei aloitteleva sijoittelija näe kasvotusten sijoitusyhtiön henkilökuntaa. Kaikki tapahtuu verkossa, jolloin epävarmuus siirtää rahaa paikasta toiseen kasvaa. Uskallanko tehdä sijoituksen? Menevätkö rahat nyt varmasti oikeaan paikkaan? Entä jos menetänkin rahani? Milloin sijoittaminen kannattaa aloittaa, ovatko kurssit nyt korkealla vai matalalla, onko aika oikea? Mielessä voi pyöriä paljon erilaisia kysymyksiä, joihin ei vastauksia saa, vaikka katsoisi kuinka monta podcastia sijoittaja-guruilta.

Me Kymenlaakson kesäyliopistolla ajattelimme madaltaa kynnystä sijoittamisen aloittamiseen tarjoamalla verkkokurssia, jossa ruudun toisessa päässä on oikea ihminen, joka avaa Sinulle mitä tarkoittaa jo tekstissäkin mainitsemani ETF tai indeksirahasto. Sinun täytyy ainoastaan kirjautua linjalle, ja voit nimimerkin avulla paitsi kuunnella sijoitusneuvoja Tapio Haaviston luentoa, myös kysyä vaikka ihan anonyymisti kaikki mieltäsi askarruttavat asiat.

Tapio luennoi kolmena päivänä aivan sijoittamisen perusteista, ja avaa kaikki tärkeät tunnusluvut sekä teettää Sinulle erilaisia harjoituksia. 75 euron sijoituksella saatat poikia entistä suuremman sijoituspotin, vaikkapa osinkojen muodossa jo ensi keväänä tai mikset jo ulkomaisten osakkeiden osalta jo syksyn aikana! Ensi keväälle olemme sopineet Tapion kanssa jo jatkokurssista, samanlaista verkkokurssia käyttäen, jossa pääset vielä syvemmälle sijoittamisen ihmeelliseen maailmaan. Lisätietoja ”Sijoittajan peruskurssista” löydät täältä.

Muistathan myös, että rahoitukseen liittyviä opintoja löytyy myös avoimen yliopiston tarjonnasta. Esimerkiksi kauppatieteiden perusopinnoista voi poimia itselleen vaikkapa "Rahoituksen perusteet 6 op"-opintojakson.

Jaa tämä artikkeli

#osaamisenkehittäjä

Yhteystiedot

Kotka

Laivurinkatu 7, 48100 Kotka
Puh. 044 747 8501

Kouvola

Hovioikeudenkatu 6, 45100 Kouvola
Puh. 044 747 8501

Muualla verkossa