• Opi uutta

  Opi uutta

  tai kehitä ammattitaitoasi

Aina ei tarvitse lähteä opiskelemaan kotoa kauemmas

Kymenlaakson kesäyliopisto ja Jamilahden kansanopisto julkaisivat 12.4.19 tiedotteen, jossa kerrottiin syksyllä aloitettavasta yhteistyöstä, jolla tuodaan yliopisto-opinnot Kymenlaaksoon, kymenlaaksolaisten saataville. Asiassa ei sinänsä ole mitään uutta, sillä Kymenlaakson kesäyliopisto on tarjonnut vastaavia opintoja jo vuosikymmeniä. Uutta sen sijaan on se, että nyt kymenlaaksolaisilla on mahdollisuus opiskella lähiopintoina vuoden ajan erityispedagogiikkaa, kasvatustiedettä tai kauppatiedettä hyödyntäen kaikki opiskelijaetuudet, menettämättä yhtään mitään.

Mitä tämä siis käytännössä tarkoittaa?

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi ilman opiskelupaikkaa jäänyt nuori, välivuotta pitävä nuori tai ihan kuka vain, voi hyödyntää välivuoden suorittamalla Jamilahden kansanopistossa yliopisto-opintoja, jotka voidaan hyväksilukea sitten, kun opiskelija hakee yliopistoon opiskelemaan. Tämä vähentää luonnollisesti yliopistossa vietettävää opiskeluaikaa ja samalla mahdollistaa sen, että esimerkiksi nuoren ei tarvitse vielä lukion jälkeen jättää kotipaikkakuntaa ja muuttaa opintojen perässä toiselle paikkakunnalle.

Lähiopetus tapahtuu Jamilahden kansanopistolla, Haminassa. Opiskelua on arkipäivisin 20 tuntia viikossa ja opettajat ovat alansa ammattilaisia. Tämän vuoden aikana opiskelija opiskelee kasvatustieteen-, erityispedagogiikan- tai kauppatieteen perusopinnot, 25 op. Näiden lisäksi opiskelijan on mahdollista suorittaa englannin kielen suullinen ja kirjallinen kurssi sekä toisen kotimaisen kielen pakolliset yliopistokurssit.

Kun opiskelija opiskelee em. opinnot lähiopintoina, hän on oikeutettu saamaan opintoihin valtion opintotukea (opintolainan valtiontakaus, opintorahan perusosa + asumislisä). Kansanopistossa saa saman opintotuen kuin toisen asteen koulutuksessa. Nämä opintotukikuukaudet eivät vähennä myöhempiä opintotukikuukausia ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa. Opintorahan suuruuteen vaikuttavat mm. ikä, asumusmuoto sekä omat tai vanhempien tulot tukikuukausien aikana. Lisää opintorahasta voit lukea täältä.

Näiden lisäksi opiskelija on luonnollisesti oikeutettu esimerkiksi VR:n opiskelijahintoihin sekä muihin opiskelijakortilla saataviin etuuksiin. Nämä edut helpottavatkin opiskeluun liittyviä kustannuksia, sillä avoimen yliopiston opinnot ovat aina maksullisia.

Jamilahdessa opiskelu lähiopetuksena muodostuu kolmesta eri hintaluokasta. Mikäli käyt koulua omasta kodista käsin, hinta on edullisempi 110€/viikko. 2 hengen huoneessa majoituttaessa hinta on 145€/viikko ja yhden hengen huoneessa 160€/viikko. Kaikki maksuluokat sisältävät päivittäisen ruokailun. Tutustu aiheeseen lisää täällä. Hinta voi kuulostaa alkuun suurelta, mutta opintoraha tukee opiskelua. Lähiopetuksen 20-tuntinen viikko mahdollistaa myös esimerkiksi osa-aikatyöskentelyn.

Mitä muuta hyötyä Sinulle on opiskelusta Jamilahden kansanopistossa?

Mainitsinkin, että Sinun on mahdollista:

 • suorittaa yliopisto-opintoja halutessasi kotoa käsin
 • olet oikeutettu opintorahaan
 • saat päivittäin lämpimän aterian
 • hyödyt opiskelijaetuuksista esimerkiksi matkustettaessa
 • saat opinnot hyväksiluettua, kun haet yliopistoon opiskelemaan, jolloin yliopistossa opiskeluaikasi lyhenee

Näiden lisäksi

 • kun olet suorittanut opinnot loppuun, saat yliopistoon haettaessa 6 lisäpistettä
 • opinnot eivät vie Sinulta ns. ensikertalaisen asemaa myöhemmin korkeakouluhaussa
 • voit opiskella myös muita avoimen yliopiston opintokokonaisuuksia liittäen ne myöhemmin tutkintoosi

Opintoihin voit ilmoittautua jo nyt tai jos huomaat esimerkiksi jääneesi ilman opiskelupaikkaa kevään yhteishaussa. Paikkoja on kuitenkin rajoitettu määrä, joten tässäkin tapauksessa nopeat syövät hitaat.

Voit lukea lisää eri koulutuslinjoista täältä:

Lähiopetuksesta saat lisätietoja Jamilahden kansanopiston kurssisihteeriltä:  Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 040 516 1327

Muista avoimen yliopiston opinnoista saat lisätietoja koulutussuunnittelijalta: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 040 538 0213

Opiskeluterveisin, Anna-Maria

Jaa tämä artikkeli

#osaamisenkehittäjä

Yhteystiedot

Kotka

Laivurinkatu 7, 48100 Kotka
Puh. 044 747 8501

Kouvola

Hovioikeudenkatu 6, 45100 Kouvola
Puh. 044 747 8501

Muualla verkossa