placer

Saavutettavuus-avustimet

Skip to main content

Kymenlaakson kesäyliopisto

Polkuja uuden oppimiseen

#osaamisenkehittäjä


Kun draaman opettamisesta syntyykin näytelmiä!

Kymenlaakson kesäyliopiston draaman kirjoittamisen kurssilla lähdettiin keväällä 2021 kokeilemaan toisenlaista lopputehtävää. Kolme niin sanottua luentomaista tapaamiskertaa mentiin vauhdilla läpi draaman historiaa, tyylejä, näytelmän rakentamista, vuoropuhelun saloja ja valtava määrä muutakin näytelmäasiaa.

Näissä etätapaamisissa kokeiltiin ja kommentoitiin. Kaikki yksitoista kurssilaista innostuivat siitä, että viimeisellä kolmella, aiemmin lähiopetuskerroiksi tarkoitetuilla tapaamiskerroilla tehtäisiin todella pieni pienoisnäytelmä parityönä. Vaikka jotkut jo kauhistuivat, juttu olikin äärimmäisen onnistunut ja varsinaisen opettavana. Paloina tehtyä näytelmää pystyi Zoom-ympäristössä porukalla yhdessä analysoimaan. Kaikkien kommentit pystyttiin näin saamaan kuulluiksi, vaikka kaukana toisistamme oltiinkin.

Päätimme yhdessä viimeisellä luentokerralla ennen kirjoitustapaamisten alkua, että näytelmien tapahtumapaikkana olisi sirkus, hahmoina ainakin kahlekuningas, klovni ja tirehtööri. Juonessa pitäisi olla rakkautta ja kuolemaa sekä kuusi kohtausta, kuvitteellinen väliaika, jota kohti juttu etenisi ihan perinteisten tai muiden näytelmän kehityskaarten mukaan. Vapauksia annettiin niin paljon kuin uskallettaisiin ottaa. Ohjaaja päätti kaikki muut parit paitsi yhden, jotka asuivat molemmat Hangossa ja halusivat pariksi. Parittomuuden takia kurssin vetäjä joutui yhden kirjoittajan pariksi. Jokainen pari, joita näin tuli kuusi, sai päättää näytelmän tyylin, tarvittavan juonen ja lisähenkilötkin.

Ensimmäiseksi tapaamiskerraksi piti tehdä kaksi kohtaus, toiseksi sitten kirjoittaa ensimmäiset kohtaukset uusiksi ja kaksi kohtausta lisää. Jotkut pareista innostuivat kirjoittamaan toiseksi kerraksi jutun valmiiksi, mutta joutuivat vielä palautteen takia kirjoittamaan uusiksi juttua., eikä kukaan valittanut vaan oltiin hyvin innossaan.

Viimeisellä kerralla näytelmän piti olla valmis. Kuusi näytelmää tuli valmiiksi. Yksi meni farssiksi, neljä realistisiksi komedioiksi ja yksi absurdiksi. Mikään pari ei valinnut liikaa realismia tai tragediaan kääntyvää kuviota. Kolmessa kuudesta yksi henkilö kuoli ja yhdessä kuolema jäi leijumaan mahdollisuutena. rakkautta käsiteltiin lähes jokaisessa sekä ihmisten välisenä että muunlaisena rakkautena. Lopputulokset olivat mainioita ja teräviä näkemyksiä sirkuksesta, ihmisistä, elämästä, kuolemasta ja tunteista. Kaikki meni niin kuin pitikin. Kurssilaiset kertoivat hämmentyneensä ja innostuneensa siitä, että parityöskentely toimi ja että samoista lähtökohdista tulee niin älyttömän erilaisia juttuja, ja sitten taas tapaamiskertojen välillä kirjoitettiin juttuja uusiksi ja uusiksi. Lopputulokset olivat kurssin ohjaajalle erittäin riemastuttavia ja nautittavia.

Ylimääräisellä tapaamiskerralla sitten näytelmät esitettiin ja nauhoitettiin Zoomissa. Kertaakaan ei harjoiteltu. Ylimääräiset henkilöt jaettiin lukijoille lennossa tai parenteesitkin päätettiin lukea ääneen. Kaksi näytelmää jäi esittämisistä pois tekijöiden kiireen takia ja yhden tekijät päättivät laittaa sen pelkästään tekstinä ihailtavaksi.

Kolme esitettävää näytelmää ovat:

Sirkus, tyylilajina farssi

Kirjoittaneet Taina Kohopää ja Ari Mikkilä.

Henkilöt ja rooleissa:

Peppi (tirehtööri), nuori sirkuksen perijätär kolmannessa polvessa: Taina Kohopää

Tirehtöörin äiti, kaunis nuori eläkeläinen: Terhi Lavonen

Kauppateknikko (tirehtöörin kihlattu sulhanen): Ari Mikkilä

Klovni (surullinen klovni), nuori ja rakastunut tirehtööriin: Mika Haaranen

Kahlekuningas (klovni isä), ikääntynyt mestari: Petri Pietiläinen

Parenteesit: Hanna Näremaa-Perälä

Linkki näytelmään: https://youtu.be/6tLbYCt3E3A

 

Kahleissa, tyylilajina komedia

Kirjoittaneet Mika Haaranen ja Tarja Kemppi

Henkilöt ja rooleissa:

Klovni: Mika Haaranen

Kahlekuningas: Petri Pietiläinen

Tirehtööri: Tarja Kemppi

Parenteesit: Hanna Näremaa-Perälä

 Linkki näytelmään: https://youtu.be/1FgOzoO5iGU

 

Circus Corona, tyylilajina absurdi

Kirjoittaneet Päivi Ranta ja Petri Pietiläinen

Henkilöt ja rooleissa:

Tirehtööri: Petri Pietiläinen

Kahlekuningas: Petri Pietiläinen

Surullinen klovni: Päivi Ranta

Parenteesit. Päivi Ranta

 Linkki näytelmään: https://youtu.be/gxJmgn7d2lU

 
Ohessa kirjallisena oleva näytelmä:

The Death Circus, tyylilaji realistinen komedia

Kirjoittaneet Terhi Lavonen ja Hanna Näremaa-Perälä

Linkki näytelmän tekstiin

Kurssin vetäjä ja blogin kirjoittaja Petri Pietiläinen

 

Kun draaman opettamisesta syntyykin näytelmiä!