• Opi uutta

Kestävää vai kestämätöntä hyvinvointia? -webinaarisarja

  • Ajankohta: 29.09.2022 - 20.04.2023
  • Koulutuspaikka: verkkokoulutus
  • Kouluttaja: useita luennoitsijoita
  • Ilmoittautuminen päättyy: 06.04.2023
  • Hinta: maksuton

Tapahtuman kuvaus

Kesäyliopistot yhteistyössä tarjoavat kaikille kiinnostuneille maksuttoman verkossa toteutettavan luentosarjan ajankohtaisista aiheista teemalla Kestävää vai kestämätöntä hyvinvointia? Ilmoittaudu mukaan mielenkiintoiselle luentosarjalle! Vielä kaksi luentoa tulossa vuoden 2023 puolella.

LUENTO 1: Jatkuva talouskasvu – mihin sitä tarvitaan ja onko se edes mahdollista?

Luennoitsija: Kestävän hyvinvoinnin professori Arto O. Salonen, UEF
Aika: 29.9. 2022

Kovin harvoilla ihmisillä maapallolla on asiat niin hyvin kuin suomalaisilla. Elämme yltäkylläisyydessä. Pitäisikö nyt viimeistään yhteiskuntapolitiikan tavoitteena olla kansalaisten elämänlaadun kohentuminen eikä talouden koon kasvattaminen?

Elintason jatkuvan parantamisen seurauksena suorituskeskeisyys lisääntyy elämässä. Ongelmaksi muodostuu riittämättömyyden ja merkityksettömyyden kokemukset. Juuri kun tavoitteen näyttää saavuttavan, se lipeää käsistä kuin liukas saippua. Seurauksena on sisäistä tyhjyyttä ja elämän merkityksettömyyttä.

Olisiko bruttokansantuotteen kasvattamisen sijasta huomion kohteeksi otettava kansalaisen kokemus hyvinvoinnista? Millaista olisi yhteiskuntapolitiikka, joka tähtäisi suoraan kansalaisten elämänlaadun parantumiseen välineellisen talouskasvutavoitteen sijaan.

Hyvän elämän mahdollisuudet on välttämätöntä järjestää ekologisesti kestävästi ja sosiaalisesti oikeudenmukaisesti, jotta tulevaisuus olisi hyvä. Mitä myöhemmin kansalaiset, yhteiskunnat ja koko ihmiskunta tähän havahtuvat, sitä kalliimmaksi muodostuu yhteisen tulevaisuuden haltuunotto – ellei jopa mahdottomaksi.

Professori Arto O. Salosen asiantuntijuus liittyy kestävään hyvinvointiin. Hän työskentelee Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden laitoksella ja on Suomen kestävän kehityksen asiantuntijapaneelin jäsen.

LUENTO 2: Tekoälyhuuma meni - miten kävi hyvinvoinnille?

Luennoitsija: Tietojärjestelmätieteen professori Pekka Abrahamsson, JY
Aika: 27.10.2022 

Tekoälyodotukset höyrysivät kuumana muutama vuosi sitten. Tekoälyn piti ratkaista sairaudet, säveltää sinfoniat ja auttaa arjen askareissa. Luennolla pohditaan mitä kaikkea on jäänyt käteen, millaista hyvinvointia on syntynyt ja mitä vielä on odotettavissa.

LUENTO 3: Planeetta, yhteisö, yksilö – kestävyyden avainkysymykset

Luennoitsija: Ilkka Halava
Aika: 24.1.2023

Planeettakestävät järjestelmät ovat nykysukupolvien historiallisesti merkittävin haaste: jos emme toimi, tulevat sukupolvet eivät saa toista mahdollisuutta.Toisaalta planeetan tila huolestuttaa erityisesti nuorempia sukupolvia ja järjestelmien transformaatiosta tulee sukupolvikokemus, hyvässä tai pahassa.

Mitä tästä pitäisi ajatella, miten toimia? Auttaako aktivismi, poistuvatko polttomoottorit, edetäänkö eskapismilla? Utopia vai Dystopia?

Näitä teemoja lähestyy yksi Suomen tunnetuimmista futuristeista, Ilkka Halava. Koska huomisen haasteista et selviä eilisen resepteillä.

Ilkka Halava (KTM, CBC) on tulevaisuustutkija, yritysvalmentaja ja Prime Frontier Oy:n sekä Future Works Oy:n toimitusjohtaja. Hän on yksi Suomen suosituimmista puhujista ja monen organisaation luottosparraaja.

LUENTO 4: Myötätunnon voima - kilpailukyvystä hyvinvointiin

Luennoitsija: Käytännöllisen teologian professori, Anne Birgitta Pessi, HY

Aika: 20.4.2023 klo 17.30-18.30

Tulevaisuustoivon ja hyvinvoinnin teemat ovat aina yhteisiä teemoja: ihminen on aina osa yhteisöjä ja yhteiskuntiaan, ja yhteisöt koostuvat aina yksilöistä. Solidaarisuuden ja myötätunnon ytimet ovat kaiken hyvinvoinnin kulmakiviä. Luennolla keskitytään yhteisöllisyyden ytimiin tänään ja huomenna, eritoten myötätunnon ja viisauden teemojen näkökulmasta. Mikä tuo meille psykologisen turvallisuuden kokemusta? Onko onnellisuus vai merkityksellisyys tärkeämpää toivorikkauden kannalta? Luennolla edetään tutkimustiedon ja pohdiskelevien harjoitteiden vuoropuhelussa.

Professori Anne Birgitta Pessi toimii kirkkososiologian professorina Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa. Pessillä on myös dosentuuri sekä teologiassa (Helsingin yliopisto) että sosiologiassa (Itä-Suomen yliopisto) ja hän on Suomalaisen tiedeakatemian jäsen. Pessi on mukana useissa tutkimusprojekteissa ja hänellä on lukuisia tieteellisiä luottamustehtäviä. Lisäksi hän on saanut monia kansainvälisiä ja kotimaisia tiedepalkintoja. Tutkimuksellaan hän haluaa edistää altruismin ja myötätunnon ja -innon voimaa.

Ilmoittautuminen: 
Voit ilmoittautua missä vaiheessa vain (kuitenkin vähintään 24 h ennen luennon alkua) ja silloin pääset mukaan vielä tuleville luennoille. Osallistumislinkit toimitetaan erikseen ennen jokaista webinaaria. Ilmoittautuneet saavat myös tallennelinkin kaikkiin luentoihin.

Oikeus muutoksiin pidätetään.

Lisätietoja: Soili Valtonen
Puh: 044 747 8516
Sähköposti: soili.valtonen@kymenlaakso.fi


#osaamisenkehittäjä

Yhteystiedot

Kotka

Laivurinkatu 7, 48100 Kotka
Puh. 044 747 8516

Kouvola

Hovioikeudenkatu 6, 45100 Kouvola
Puh. 044 747 8501

Muualla verkossa