Vanheneminen kulttuurisena ja yhteiskunnallisena ilmiönä 6 op
Opinnot ovat osa gerontologian perusopintoja.
Tavoite:
Opiskelija osaa kuvata erilaisia vanhuuteen ja vanhenemiseen liitettyjä kulttuuriasia ja yhteiskunnallisia käsityksiä sekä vanhuuden monimuotoisuutta. Opiskelija osaa selittää miten erilaiset kulttuuriset ja yhteiskunnalliset tekijät säätelevät ja muokkaavat vanhuutta ja vanhenemista sekä niihin liitettyjä merkityksiä. Opiskelija osaa raportoida ja reflektoida lukemaansa tekstiä tieteellisen kirjoittamisen periaatteiden mukaisesti.
Sisältö: Opintojakso tutustuttaa opiskelijan kulttuuri- ja sosioaaligerontologisen tutkimuksen käsitteisiin ja näkökulmiin. Muuttuvat (moni)kulttuuriset käsitykset, arvot, traditiot ja sukupuoli vanhuuden määrittäjänä. Ikää ja sukupolvea koskevat käsitteet. Sosiaalinen vanheneminen, ikääntymis- ja elämänkulkuteoriat. Vanhuuden monimuotoisuus.
Suoritustapa: Luennot, lukupiiri ja tehtävät verkkoympäristössä.
Oppimateriaali:
1.) Vakimo, S.: Paljon kokeva, vähän näkyvä: tutkimus vanhaa naista koskevista kulttuurisista käsityksistä ja vanhan naisen elämänkäytännöistä. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Helsinki, 2001.
2.) Sankari, A. & Jyrkämä, J. (toim.): Lapsuudesta vanhuuteen: iän sosiologiaa. Vastapaino, Tampere, 2001.
Muu materiaali ilmoitetaan opintojakson alkaessa.
Opettaja: FT Sinikka Vakimo
Osallistumismaksu: 98€ (sisältää avoimen yliopiston rekisteröitymismaksun 60€)
llmoittautuminen on sitova. Osallistumisen voi perua veloituksetta viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä. Tämän jälkeen tehdyistä peruutuksista laskutetaan puolet osallistumismaksusta. Mikäli peruutus jää kokonaan tekemättä tai mikäli opinnot keskeytetään, laskutetaan koko osallistumismaksu. Poikkeuksena ovat lääkärintodistuksella todennetut sairastumiset. Opintojen perumisesta tai keskeyttämisestä tulee ilmoittaa kirjallisesti kesäyliopiston toimistoon.
Oikeus muutoksiin pidätetään.