• Opi uutta

    Opi uutta

    tai kehitä ammattitaitoasi

Usein kysyttyä

Usein kysyttyjä kysymyksiä avoimesta yliopistosta

Klikkaa kysymystä, niin näet vastauksen.

 

Kuka voi opiskella avoimessa yliopistossa?

Avoimeen yliopistoon ei ole pohjakoulutusvaatimuksia, saati ikärajaa. Avoin yliopisto-opetus on nimensä mukaisesti kaikille avointa.

Voinko opintoja suorittaa työn ohella?

Kyllä. Suurin osa opiskelijoista suorittaa opintoja töiden ohella. Avoimen yliopiston opinnot ovat suurelta osin verkko- tai monimuoto-opintoja, joten opiskelut sopivat myös työssäkäyville. Mikäli liittyy lähiopetusta, ne pidetään yleensä arki-iltaisin tai viikonloppuna. Kymenlaakson kesäyliopiston avoimen yliopiston tarjonnassa olevien kurssien mahdolliset lähiopetuspäivät järjestetään joko Kouvolassa tai Kotkassa. 

Mistä löydän tarjolla olevat avoimen yliopiston opinnot?

Nettisivuiltamme Koulutukset -> ”Avoin yliopisto” sekä osoitteesta opintopolku.fi

En tullut valituksi hakiessani pääsykokeissa yliopistoon. Voinko edistää opintojani Avoimessa yliopistossa?

Kyllä. Voit suorittaa avoimen yliopiston kautta opintoja, jotka voidaan hyväksilukea osaksi tutkintoasi. Kannattaa kuitenkin valita sen yliopiston avoimia opintoja, jonne aiot pyrkiä tutkinto-opiskelijaksi.

Voinko hakea yliopistoon tutkinto-opiskelijaksi suoritettuani avoimessa yliopistossa opintoja?

Kyllä, mikäli täytät hakukohteen hakuvaatimukset. Voit hakeutua yliopiston tutkinto-opiskelijaksi yhteisvalinnassa osallistumalla valintakokeisiin ja/tai avoimessa suoritettujen opintojen perusteella ns. avoimen yliopiston väylää pitkin. 

Tavoitteellisessa opiskelussa kannattaa tavoitteena olevan yliopiston tutkintokohtaiset hakuvaatimukset tarkastaa jo avoimen ylipiston opintojen suunnitteluvaiheessa, jotta osaat suorittaa vaadittavat opinnot avoimessa yliopistossa riittävin arvosanoin.

Onko minun mahdollista saada opintososiaalisia etuja opiskellessani avoimessa yliopistossa?

Avoimessa yliopistossa opiskeleminen on omaehtoista sivutoimista opiskelua, jolloin et ole oikeutettu valtion opintotukeen etkä ruokailu- tai matkalippujen alennuksiin. Kannattaa kuitenkin selvittää, onko Sinun mahdollista saada aikuiskoulutusrahaa tai opiskella työttömänä työnhakijana.

Saanko työttömänä alennusta opintomaksuista?

Et. Opintomaksut ovat saman suuruiset kaikille opiskelijoille.

Onko minun mahdollista opiskella avoimen yliopiston opintoja ulkomailla?

Kyllä. Verkko-opiskelu onnistuu ulkomailta käsin. Käytännön ongelmia voi tuottaa kirjallisuuden saatavuus, joten se kannattaa selvittää ennen opintoihin ilmoittautumista.

Jos nyt ilmoittaudun, kuinka pitkään saan opiskella?

Opinto-oikeusaika on perusopintokokonaisuudessa kolme lukukautta ja aineopintokokonaisuudessa neljä lukukautta. Yliopiston lukukaudet alkavat joko 1.8. tai 1.1. (kevätlukukausi 1.1.-31.7. ja syyslukukausi 1.8.-31.12). Yksittäisellä opintojaksolla opinto-oikeusaika on joko opetusaikataulun mukainen tai kaksi lukukautta ilmoittautumislukukauden alusta alkaen.

Voinko ilmoittautua vain yhdelle opintojaksolle?

Kyllä. Voit ilmoittautua yksittäiselle opintojaksolle oman tarpeesi ja mielenkiintosi mukaan.

Miten avoimen yliopiston opintoihin ilmoittaudutaan?

Ilmoittautuminen on sitova. Peruutuksen voi tehdä maksutta 14 vrk ilmoittautumisen jälkeen. Tämän jälkeen tehdyistä peruutuksista, tai jollei peruutusta tehdä ollenkaan, osallistumismaksu veloitetaan kokonaisuudessaan. Peruutukset tulee tehdä sähköpostilla osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..


Kun olet ilmoittautunut, saat lähempänä opintojen alkamisajankohtaa s-postitse opintokirjeen, jossa kerrotaan kuinka rekisteröidyt avoimen yliopiston opiskelijaksi.

Miten avoimen yliopiston opinnot laskutetaan?

Avoimen yliopiston opintojen maksu koostuu kahdesta osasta:

1) avoimen yliopiston rekisteröintimaksusta, joka maksetaan yliopistoon, sekä 2) kesäyliopiston osallistumismaksusta.

Rekisteröityessäsi opiskelijaksi yliopiston avoimeen yliopistoon maksat samalla rekisteröintimaksun.

Kesäyliopisto lähettää osallistumismaksulaskun muutaman viikon kuluttua. Opintoja ei voi perua enää sen jälkeen, kun avoimen yliopiston rekisteröintimaksu on maksettu. Lasku koulutuksen osallistumismaksusta lähetetään liitteenä (pdf) ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen tai paperilaskuna ilmoittamaasi osoitteeseen. Tarkistathan roskapostisi, jos laskua ei kuulu. Mikäli työnantajasi maksaa koulutuksesi varmista, että ilmoittamasi laskutustiedot ovat oikein.

Minulla ei ole verkkopankkitunnuksia, miten voi ilmoittautua avoimen yliopiston opintoihin?

Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia, ota yhteyttä kesäyliopistoon.

(Kymenlaakson kesäyliopiston omiin täydennykoulutuksiin ilmiottautumisessa et tarvitse verkkopankkitunnuksia.) 

Saanko rahat takaisin, mikäli keskeytän opintoni?

Et saa. Ilmoittautuminen on sitova sen jälkeen, kun olet maksanut avoimen yliopiston rekisteröintimaksun.

Kesäyliopiston maksu täytyy myöskin maksaa kokonaan, vaikka päättäisit lopettaa opiskelusi.

Voiko osallistumismaksun maksaa erissä?

Avoimen yliopiston rekisteröintimaksu on maksettava yhdessä erässä.

Kesäyliopiston osallistumismaksun voi poikkeustapauksissa (esim. jos olet työtön) maksaa erissä. Lähetä pyyntö osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., niin otamme sinuun yhteyttä. 

Mistä tiedän, onko minut hyväksytty mukaan?

Ilmoittauduttuasi opiskelijaksi, saat sähköpostiisi varmistusviestin. Muistathan katsoa roskapostisi! Mikäli opintoihin sisältyy lähiopetusta, saat lähiopetuksen toteutumisesta vahvistusviestin noin viikkoa ennen opintojen alkua.

Miten perun opinnot?

Opintoja ei voi perua enää sen jälkeen, kun avoimen yliopiston rekisteröintimaksu on maksettu.

Opinto-oikeuteni on päättymässä, mutta opintoni ovat yhä kesken. Mitä teen?

Voit jatkaa opintojasi ilmoittautumalla puuttuville opintojaksoille ja maksamalla opintojaksojen opintomaksut. Opintojen jatkuessa sinun on otettava huomioon opetussuunnitelmien ja hintojen mahdolliset muutokset.

Mistä voin lainata kurssikirjoja?

Voit lainata kurssikirjoja kunnan kirjastoista tai vaikkapa XAMKin kirjastosta.

Haluaisin saada ohjausta Avoimen yliopiston opintoihini. Keneen voin ottaa yhteyttä?

Voit kysyä meiltä apua ongelmatilanteisähköpostilla tai puhelimitse. Laajempaa henkilökohtaista opintoneuvontaa varten kannattaa varata meiltä aika ja voit tehdän sen laittamalla viestiä sähköpostiin Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai soittaa maanantaisin klo 8-9  puh. 040 555 9094. 

Mikäli opintojaksollasi on tutor, ota ensisijaisesti tutoriin yhteyttä.

Missä ja milloin voin tenttiä?

Avoimen yliopiston tenttipäivät ovat samat kuin yleiset tenttipäivät yliopistoilla. Järjestämme yleiset tentit joko Kotkassa tai Kouvolassa.

Miten tenttiin ilmoittaudutaan?

Avoimen yliopiston tentteihin ilmoittaudutaan opintojakson ohjeiden mukaisesti. Yleisiin kirjallisuus- ja luentotentteihin ilmoittaudutaan 10 vrk aikaisemmin yliopiston omassa järjestelmässä (esim. weboodissa). Toivomme sinun laittavan varmistusviestin vielä sihteerillemme ja/tai koulutussuunnittelijallemme. Verkkotentteihin ei yleensä tarvitse ilmoittautua.

Yhteystiedot

Kotka

Laivurinkatu 7, 48100 Kotka
Puh. 044 747 8516

Kouvola

Hovioikeudenkatu 6, 45100 Kouvola
Puh. 044 747 8501

Muualla verkossa